• Webs Municipals  

Inici Notícies Romeva: "El Delta és la zona zero del canvi climàtic, un veritable indicador dels reptes i amenaces que cal afrontar"

Romeva: “El Delta és la zona zero del canvi climàtic, un veritable indicador dels reptes i amenaces que cal afrontar”

El dirigent republicà ha reclamat a l’Estat una major complicitat en la preservació del Delta

publicat el 22/09/2021

Romeva: “El Delta és la zona zero del canvi climàtic, un veritable indicador dels reptes i amenaces que cal afrontar”

Raül Romeva, vicesecretari de prospectiva i Agenda 2030 d’Esquerra Republicana de Catalunya, ha visitat la Badia dels Alfacs, acompanyat de Josep Caparrós, alcalde de la Ràpita, i Albert Salvadó, president de la Federació de l’Ebre del partit, amb l’objectiu de "detectar els principals riscos i amenaces que tenim  des de la perspectiva de l’aplicació de l’Agenda 2030 i el compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que fan referència a l’atenció climàtica i la vida submarina". Ha explicat Romeva.

El dirigent republicà ha qualificat el delta de l’Ebre de "zona zero del canvi climàtic", i ha advertit que "aquest espai que és un veritable indicador dels grans reptes i amenaces que si no afrontem a temps, ens passarà una factura molt cara". Afegint tot seguit que  "el Delta està en risc, i si no fem res, d’aquí a quatre dies  desapareixerà".

En aquest sentit ha recordat que "aquest entorn natural i social reclama una gran atenció constant, però malauradament, no sempre trobem complicitat amb aquelles institucions, especialment de l’àmbit de l’Estat, que haurien d’entendre que això no és una qüestió estrictament local, sinó que forma part del bé comú a preservar".

D’aquí que hagi reclamat "protegir, actuar, defensar i invertir recursos i voluntat política per evitar que això passi". A la vegada que ha reivindicat com a gran repte "trobar l’equilibri entre la preservació de l’entorn i oferir una vida dinàmica des del punt de vista econòmic i social"

Romeva ha advertit que "un dels grans problemes que hem tingut és que massa poques vegades hem entès els riscos que teníem a mitjà termini, i hem actuat sempre de manera reactiva". D’aquí la necessitat d’oferir "una visió a mitjà termini que obliga a fer les inversions i les apostes que en l’àmbit territorial cal fer", a més de "tenir un projecte amb perspectiva de futur".

Segons el dirigent republicà "la desaparició del Delta posa en risc tot l’ecosistema ambiental i social que se’n deriva", d’aquí que es treballi pel compliment dels ODS, amb l’objectiu de revertir i frenant els efectes de l’emergència climàtica. Entre les mesures apuntades hi ha la d’impulsar  "la producció i protecció el consum local", com a oportunitat per generar  ecosistemes econòmics que ajudin a la sostenibilitat. Un fet que Romeva lligat als ODS que fan referència a l’aigua i els  entorns marins, tot destacant la pràctica de la pesca que es fa al Delta. Una activitat econòmica molt important, que  comporta  "l’elaboració dels plans de gestió i comitès de cogestió que permeten la sostenibilitat d’aquest recurs". Fet que per al republicà l’ha convertit "en una dinàmica i una pràctica exemplar que és referència arreu d’Europa".

En aquest sentit Romeva ha reivindicat que "el procés de protecció ambiental ha d’anar de la mà d’un procés de preservació de determinades activitats econòmiques, si no difícilment trobarem l’equilibri que necessitem per preservar el Delta".

El president de la Federació de l’Ebre, Albert Salvadó, ha afirmat que "amb l’Agenda 2030 també haurem de fer bé els deures com a territori, i és important que les urgències ambientals de primera magnitud que tenim al Delta, es resolguin des d’un punt de vista transversal, conjugant el valor ambiental i el socioeconòmic".

AMPOSTA RÀDIO (Ajuntament d´Amposta) · Carrer Palau i Quer (caselles Mercat) · 43870 AMPOSTA · 977 70 21 44 · | radio@amposta.cat
Contacte | Avís legal | Política de privacitat | Accessibilitat | Política de cookies

RSS de les notíciesRSS de les notícies