• Webs Municipals  

Inici Notícies L’Ateneu Cooperatiu compleix objectius i acompanya la creació de cinc noves cooperatives a l’Ebre, la majoria de dones

L’Ateneu Cooperatiu compleix objectius i acompanya la creació de cinc noves cooperatives a l’Ebre, la majoria de dones

Durant l’exercici 2019-2020 una quarantena de projectes s’han adreçat a l’Ateneu per emprendre en l’Economia Social i s’han creat setze nous llocs de treball.

publicat el 04/12/2020

L’Ateneu Cooperatiu de les Terres de l’Ebre tanca el seu quart any d’implantació al territori amb un balanç positiu i la situació de crisi sanitària no li ha impedit assolir els objectius marcats. Així, durant l’exercici 2019-2020 s’han assessorat quaranta projectes, dels quals cinc s’han acabat constituint en cooperativa, més una associació sense ànim de lucre. A més a més, l’activitat de l’Ateneu i les entitats associades que l’integren han permès la inserció al mercat laboral de setze persones. En global això ha implicat l’assessorament d’un total de 96 persones i unes 450 hores d’assessorament.

De les cinc noves cooperatives creades amb el suport de l’Ateneu ebrenc, tres han estat impulsades per dones. Es tracta de  CLEB Centre de Lleure Ebre, una cooperativa de treball associat sense ànim de lucre i d’iniciativa social de Roquetes que ofereix activitats de lleure i oci a persones adultes amb discapacitat. Fites Terres de l’Ebre, dedicada a la mediació comunitària i la inclusió social de diferents col·lectius vulnerables a través de processos participatius. I Sisè sentit, un espai gastronòmic  amb bar-cafeteria i botiga de productes de proximitat a Batea. Les altres dos cooperatives són la Cooperativa Malgranda, impulsada per una parella establerta a la Terra Alta que tenen una finca a Bot on cultiven vinya i productes d’horta. Amb els productes de l’hort fan conserves i altres productes elaborats que comercialitzen a través de la cooperativa L’Enllaç. I finalment, Recuperació Tèxtil Germans Callejón, una cooperativa familiar de Godall que compra roba a pes en bugaderies industrials per convertir-la en draps que comercialitza, un exemple d’economia circular que permet allargar al màxim la vida útil de la roba.

L’associació sense ànim de lucre que s’ha constituït amb l’assessorament de l’Ateneu és Mirades inquietes, a Deltebre, un projecte educatiu semblant a Tataküa que vincula l’aprenentatge dels xiquets i les xiquetes amb la natura.

"Ha estat un any difícil, però estem satisfets dels resultats. Hi va haver un moment que semblava que els Ateneus haurien d’aturar la seva activitat, donada la situació de pandèmia, però vam sol·licitar continuar com a servei essencial per a la ciutadania", apunta Carlos Lamote de Grignon, tècnic de l’Ateneu Cooperatiu Terres de l’Ebre, que afegeix que la nova situació els ha permès constatar que determinades formacions o xerrades han funcionat molt bé en línia i han permès participar a persones de tot el territori ebrenc.

Durant aquest any que ara tanca, l’Ateneu s’ha adaptat totalment a la nova situació, així ha dut a terme diverses accions formatives en línia, per aclarir els dubtes generats per les diferents normatives publicades durant l’estat d’alarma, sobre els projectes singulars o sobre temes de comptabilitat i comunicació de l’economia social. En aquesta mateixa línia, s’han impulsat debats sobre educació, transició energètica o economia social a través del canal de YouTube de l’Ateneu i s’ha posat en marxa la campanya "Posem-nos cara", amb l’objectiu de donar una major visibilitat a les cooperatives i projectes de l’economia social del territori. També es va poder realitzar la Fira Àgora, tot i que en un format més reduït donada la situació de pandèmia. No obstant, no ha estat possible participar en d’altres fires organitzades arreu del territori i on l’Ateneu sempre estava present.

Entre les iniciatives més innovadores encetades enguany cal destacar la posada en marxa del segell "Aquí es coopera" per a gestories i assessories de les Terres de l’Ebre o la creació d’un escape room virtual per a difondre l’economia social i cooperativa als centres educatius, un projecte que ha comptat amb la col·laboració de la cooperativa de serveis educatius Learn it! vinculada al campus Terres de l’Ebre de la URV.

De cara al proper exercici, donat l’èxit de la Taula Territorial d’Agricultura a la Terra Alta que es va dur a terme el passat mes d’octubre i que va tractar el tema del despoblament  i la manca de relleu generacional en el món agrari, l’Ateneu Cooperatiu Terres de l’Ebre estretirà vincles amb el Departament de Joventut i les Oficines Joves per incentivar projectes d’iniciativa social i cooperativa amb l’objectiu de revertir aquesta  situació i impulsar l’emprenedoria jove al territori. Un altre àmbit en què busca tenir una major incidència és el de la pobresa i la transició energètica. Així, en col·laboració amb cooperatives i altres entitats del territori treballarà per tal d’afavorir processos de conscienciació social per a la implantació de xarxes locals d’energies renovables que apostin per la producció i l’autoconsum. Amposta Ràdio > Notícies > L’Ateneu Cooperatiu compleix objectius i acompanya la creació de cinc noves cooperatives a l’Ebre, la majoria de dones 

AMPOSTA RÀDIO (Ajuntament d´Amposta) · Carrer Palau i Quer (caselles Mercat) · 43870 AMPOSTA · 977 70 21 44 · | radio@amposta.cat
Contacte | Avís legal | Política de privacitat | Accessibilitat | Política de cookies

RSS de les notíciesRSS de les notícies