• Webs Municipals  

Inici Notícies Els temporals de primavera afecten la nidificació de la gavina corsa a l’Ebre

Els temporals de primavera afecten la nidificació de la gavina corsa a l’Ebre

publicat el 13/05/2019

El temporal marítim de llevant de mitjans d’abril ha afectat diverses espècies d’ocells a Catalunya. Així ho asseguren els tècnics de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina (XRFM), un cop finalitzat el cens de nidificació de gavina corsa al litoral català, que han dut a terme durant aquestes setmanes en col·laboració amb un equip expert del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC).

Així, d’una banda, han detectat un augment d’espècies d’ocells migratoris orientals a Catalunya, impulsats pels vents de llevant, com ara el papamosques de collar (Ficedula albicollis). Així, aquest abril, a tot el litoral català se n’han vist prop de 120 exemplars, quan normalment se’n veu un.

Tanmateix, la llevantada ha afectat negativament la gavina corsa al litoral central, en un moment en què es trobava en plena època de cria, començant la posta d’ous. Concretament, les xifres del recompte mostren una davallada de la colònia al port de Barcelona de gairebé 238 parelles. Així, s’ha passat de les 582 parelles el 2018 a 344 el 2019. D’aquesta manera, s’han registrat valors similars al primer any de colonització de l’espigó del port, el 2016, quan es van detectar 366 parelles criant.

Aquesta colònia és la més septentrional del món i gaudeix d’una bona productivitat i èxit reproductor. Enguany, però, s’ha registrat un nombre de nius amb postes per sota la mitjana del normal i nius sense ous. Així, els temporals de l’abril haurien afectat una bona part de la colònia i haurien fet desistir de niar a una altra part, ja que censos elaborats a principis de mes mostraven gairebé 1000 adults reproductors a la zona. Aquesta setmana s’han registrat les primeres eclosions i s’espera anellar la colònia a mitjans de juny. Amposta Ràdio > Notícies > Els temporals de primavera afecten la nidificació de la gavina corsa a l’Ebre

AMPOSTA RÀDIO (Ajuntament d´Amposta) · Carrer Palau i Quer (caselles Mercat) · 43870 AMPOSTA · 977 70 21 44 · | radio@amposta.cat
Contacte | Avís legal | Política de privacitat | Accessibilitat | Política de cookies

RSS de les notíciesRSS de les notícies