• Webs Municipals  

Inici Notícies Amposta estalviarà 500.000 euros anuals del rebut elèctric amb la instal·lació de leds i sistemes eficients

Amposta estalviarà 500.000 euros anuals del rebut elèctric amb la instal·lació de leds i sistemes eficients

L’Ajuntament aspira aconseguir 1,2 MEUR dels fons Feder per al projecte de substitució de l’enllumenat, amb un cost total de 3,32 MEUR

publicat el 29/11/2018


- L’Ajuntament d’Amposta vol estalviar prop de 500.000 euros dels 850.000 que paga anualment pel rebut elèctric gràcies a la instal·lació de leds i l’adopció de sistemes de gestió eficients. De moment, ja treballa de ple en la renovació de l’enllumenat públic, amb la substitució dels llums per leds més eficients i de menor consum que poden arribar a suposar un estalvi de fins el 80%. Després de completar les dos primeres fases, amb un cost total previst de 3,32 milions d’euros, el projecte, millorat, tornarà a optar a rebre el finançament del fons Feder, després que es quedés a les portes d’aconseguir-lo en l’anterior convocatòria. El consistori aspira, ara, a aconseguir uns 1,2 milions d’euros per poder completar la renovació l’any 2021.

El govern municipal creu que pot arribar a amortitzar el cost d’aquestes actuacions en uns sis anys, a partir dels quals podria arribar a aconseguir estalvis d’uns 500.000 euros anuals d’una factura municipal –sense incloure l’Hospital Comarcal i la residència d’avis- que arriba als 850.000 euros. “Al cap d’un mandat són dos milions: això dona per a moltes Inversions”, ha subratllat l’alcalde, Adam Tomàs.

El projecte, que parteix del replantejament que un grup d’enginyers va fer dels resultats de l’auditoria energètica que va encarregar l’anterior govern municipal però que no va arribar a aplicar, preveu la substitució d’un total de 4.600 punts de llum, segons ha explicat el regidor de Noves Tecnologies, Medi Ambient i Eficiència Energètica, Pau Cid. De moment, se n’han substituït ja 1.500. 

Les primeres fases, precisament, s’han centrat en les zones on el sistema d’enllumenat públic estava més envellit o ja no s’ajustava a l’actual normativa: els nous llums led de 30 W tenen més potència lumínica que els antics de 250W, alguns de vapor de mercuri, i no dispersen la llum cap al cel, generant contaminació lumínica.

Concretament es tracte de les zones del Pla d’Empúries, el Grau i les Quintanes, on s’han invertit 382.900 euros. A banda de l’obra civil, s’han retirat 16 km de cable i se n’han instal·lat 22 –pel soterrament de línies-, amb antiguitats de 60 anys. També s’ha treballat a la zona nord-est i centre -510.000 euros- així com en l’adquisició d’enllumenat decoratiu d’alguns carrers -73.000 euros-. 

També s’han reduït el nombre de quadres i comptadors –amb la consegüent reducció de costos fixos-, a més d’instal·lar sistemes de gestió intel·ligent. Amb aquestes actuacions, apunta Tomàs, s’ha aconseguit un 77% de l’estalvi al Pla d’Empúries i un 61,8% al Grau. En aquest últim cas, tal i com va passar al nucli de Poblenou, on es va modernitzar l’enllumenat gràcies a un ajut de 120.000 euros del Leader amb un 43,56% d’estalvi, les ràtios són més baixes perquè s’han hagut d’incorporar nous punts de llum addicionals.

La introducció de leds millorar l’eficiència també han afectat equipaments i instal·lacions municipals com el camp de futbol municipal –amb una inversió de 60.00 euros-, les plantes baixa i primera de l’Hospital Comarcal –amb 7.000 euros cadascuna-, així com la Torre de la Carrova i el Pavelló 1 –amb 18.000-. A la biblioteca, a ala residència de la gent gran i les escoles s’han instal·lat també bateries de condensadors. 

Queda ara pendent, per 2018, l’adjudicació del canvi de l’enllumenat de la zona centre del nucli urbà, per 507.000 euros. Per al 2020 es preveu completar els Xiribecs, l’avinguda de Catalunya i el Carrer Sebastià Juan Arbó, per 515.000 euros. El projecte es tancaria l’any 2021 amb la inversió més voluminosa, 941.000 euros, per modernitzar les instal·lacions dels polígons de Tosses, l’Oriola, Valletes i el cementiri.
 Amposta Ràdio > Notícies > Amposta  estalviarà 500.000 euros anuals del rebut elèctric amb la instal·lació de leds i sistemes eficients

·  

AMPOSTA RÀDIO (Ajuntament d´Amposta) · Carrer Palau i Quer (caselles Mercat) · 43870 AMPOSTA · 977 70 21 44 · | radio@amposta.cat
Contacte | Avís legal | Política de privacitat | Accessibilitat | Política de cookies

RSS de les notíciesRSS de les notícies