• Webs Municipals  

Inici Notícies La majoria de denunciats per beure alcohol o orinar al carrer a Amposta són de municipis veïns

La majoria de denunciats per beure alcohol o orinar al carrer a Amposta són de municipis veïns

La policia local proposa implicar ajuntaments i centres educatius dels pobles d’origen per frenar aquestes pràctiques, que durant aquest 2018 han generat prop de 70 denúncies

publicat el 02/08/2018


 Dos de cada tres persones denunciades per la policia local d’Amposta enguany per consumir alcohol a la via pública, per la pràctica del que popularment es coneix com a ’botellón’, són veïns de municipis propers. Durant el primer semestre de 2018 els agents han interposat 51 denúncies per aquest comportament, de les quals només divuit corresponen a persones empadronades la mateixa ciutat, invertint la tendència que plasmaven les dades de l’any passat. Tot i que la diferència és més ajustada, les infraccions per orinar a la via pública revelen que un 56% dels denunciats no són de la mateixa ciutat, en aquest cas repetint pràcticament les mateixes proporcions que el passat 2017. A la llum d’aquestes xifres, l’inspector en cap de la policia local, Josep Massana, planteja la necessitat de buscar fórmules que permetin fer front al problema "en origen", als seus respectius municipis i centres educatius de referència, per incrementar la sensibilització i el respecte cap a les normes de civisme.
"Hem observat que les persones que les persones que tenen aquests comportaments no són d’Amposta. És més, ens diuen que a les poblacions d’on són els deixen consumir", constata amb certa perplexitat Massana, al capdavant del cos policial local des de fa poc més d’un any. Tot i reconèixer que la seva prioritat al llarg d’aquest temps ha estat combatre el tràfic de drogues al detall, també s’ha proposat incrementar les actuacions dedicades a fer respectar el civisme. Especialment, en moments concrets del cap de setmana, atès que es tracta de problemes vinculats a algunes activitats d’oci que, sovint, generen queixes veïnals.

El balanç d’aquestes actuacions, admet, ha estat en cert sentit "paradoxal". Des de març de 2017 i durant la resta de l’any, es van denunciar 23 persones per practicar el ’botellón’, de les quals disset eren de la mateixa Amposta (74%). Durant el primer semestre d’enguany, amb 51 denúncies, només divuit són infractors locals (35%) i la resta de municipis propers. En el cas d’orinar a la via pública, una infracció vinculada al consum d’alcohol al carrer, apunta Massana, setze dels 36 casos denunciats el 2017 eren locals, com també set dels setze d’aquesta primera meitat del 2018, mantenint-se un 44% de casos protagonitzats per ampostins.

"Vaig plantejar al regidor que potser haurem de parlar amb regidories de les altres ciutats, perquè està bé que fem campanyes a la nostra, però potser ells també haurien d’entrar al programa", abunda. "Si veiem que les persones amb aquests comportaments no són ampostins haurem de demanar la col·laboració dels ajuntaments afectats i dels centres educatius de referència", precisa. En altres paraules, consistirà a traslladar la metodologia a les poblacions dels joves, per poder "treballar en origen" i fer front a aquest problema, principalment des de l’àmbit "educatiu". Massana explica que, en el cas d’Amposta, els agents solen requerir prèviament als grups de joves que es concentren per consumir begudes alcohòliques en espais públics perquè deixen de fer-ho. Si malgrat tot hi insisteixen, precisa, se’ls aixeca acta de denúncia en el moment d’efectuar el control.

Prop de 340 denúncies per les escombraries 

En l’àmbit del civisme, la gran prioritat de Massana continua sent també les actituds incíviques relacionades amb l’ús dels contenidors i el dipòsit d’escombraries. "Ho hem prioritzat perquè és el que més mala imatge dona com a ciutat", justifica. Des del passat març de 2017 i al llarg de la resta de l’any es van denunciar administrativament fins a 232 casos. Només en mesos com l’agost, reconeix, s’arribaven a tramitar entre 50 i 50 denúncies per dipositar la bossa de la brossa fora del contenidor, la infracció més habitual. "Algú queda encara que les llença fora, però ja no és el mateix", assegura. Durant aquest primer semestre de 2018, el nombre de casos denunciats ha arribat fins els 117, amb la previsió de tancar l’any per sota de les xifres anteriors. "Malgrat que anem en la bona direcció, el control continuarà sent exhaustiu", indica.

La priorització d’aspectes com les escombraries o els problemes de civisme relacionats amb l’oci nocturn ha alentit l’aplicació de mesures en l’àrea del control dels animals perillosos i les defecacions a la via pública. Durant els nou últims mesos de l’any passat es van efectuar dinou sancions, principalment, pels excrements i onze per gossos perillosos. En aquesta primera meitat de 2018, són deu i set casos respectivament. Massana apunta que, a partir del moment que va assumir el comandament del cos s’ha treballat en la confecció d’un cens actualitzat d’animals de companyia i regularitzar la situació administrativa dels animals informant els propietaris de les seves obligacions. La idea és que, en un futur immediat és començar a vigilar aquestes pràctiques, amb agents de paisà, i començar a imposar sancions. Amposta Ràdio > Notícies > La majoria de denunciats per beure alcohol o orinar al carrer a Amposta són de municipis veïns 

  • AMPOSTA RÀDIO (Ajuntament d´Amposta) · Carrer Palau i Quer (caselles Mercat) · 43870 AMPOSTA · 977 70 21 44 · | radio@amposta.cat
    Contacte | Avís legal | Política de privacitat | Accessibilitat | Política de cookies

    RSS de les notíciesRSS de les notícies