La sosa (salicòrnia) és una planta de la mateixa família que els espinacs i bledes, que creix de
forma espontània als marges dels aiguamolls i en zones de litoral d’aigües salades. Abans de la
revolució agrícola i la implantació del cultiu de l’arròs, el Delta n’era una zona de cultiu i recol·lecció
pels seus múltiples usos. Ara, un grup d’estudiants de l’Escola d’Aqüicultura de la Ràpita ha
demostrat, gràcies a la col·laboració de l’IRTA, que cultivar-ne reutilitzant l’aigua de rebuig de la
cria de peixos seria factible.
"L’experiment que ara hem finalitzat s’ha fet a partir de l’aigua salada de rebuig de la cria de
llobarros i sembla que amb els mateixos diners que ens costa criar els peixos podem fer una
producció extra de salicòrnia i després aprofitar-la per a diversos usos, en este cas la volem
aprofitar per a consum humà, per a cuinar", explica Àlex Ramos, d’Amposta, un dels estudiants
impulsors d’este projecte, juntament amb Ramon Wijts (Camarles) i Marc Sanmartí (La Ràpita). Els
tres alumnes han rebut el suport de la professora de l’Escola d’Aqüicultura de l’Institut dels Alfacs
Marta González i també dels científics Ricard Carbó i Sandra Molas per part de l’IRTA.
De moment, ha estat una experiència exitosa i donats els bons resultats no descarten tirar
endavant el projecte. "Volíem saber si aquí al Delta funcionaria, però a llocs com Cartagena per
exemple, la produeixen de forma comercial, com també s’està fent a altres parts del món, com
Sudamèrica. Als països de la Península Aràbiga estan intentant recuperar parts del desert plantant
salicòrnia i les reguen amb aigua de mar, que és un dels avantatges que té. Gràcies a això,
recuperen zones per a posteriorment regar i plantar altres plantes. Crec que a la nostra zona