Els arrossaires preveuen un bon inici de la campanya de sembra de l’arròs, pel que fa a les condicions meteorològiques que els acompanyen aquesta setmana i sobretot a la qualitat de l’aigua que arriba enguany, en plena avinguda del riu Ebre. Com ha destacat Manel Masià, president de la Comunitat de Regants de la Dreta, es tracta d’aigua provinent del desglaç de la neu i de les pluges i arriba "tèrbola" i carregada de sediments pel desembassament dels pantans al nord de les Terres de l’Ebre que es manté des de fa deu dies.
A més a més, arriba "freda" i això és un avantatge per frenar l’aparició del caragol maçana, enterrat durant l’hivern sota terra i que començarà a aparèixer en les dues properes setmanes tan aviat com percebi que els camps ja estan inundats. És un mol·lusc que necessita aigua per sobreviure i per aquest motiu ha trobat en les camps d’arròs negats el seu hàbitat ideal. EL perill, enguany, és que tota la feina feta per eradicar-lo i frenar-lo al marge dret, on s’havia estès per unes 80 hectàrees, així com per acabar amb els focus aïllats que s’han trobat riu amunt, com és el cas de Miravet (Ribera d’Ebre), no hagi servit per a res degut a la crescuda de l’Ebre.
Els arrossaires fa dies que adverteixen que la riuada pot haver estès la plaga a
zones netes i la haver agreujat a zones infestades on s’estan gastant molts recursos i esforços per contenir-la, com és l’hemidelta esquerre. "De moment no hi ha focus nous però hem de beure que passa amb les bocanes", ha apuntat Masià. "Quan arriba el riu al canal, les comportes tallen l’aigua del pas del canal al riu i podria ser una solució per controlar el caragol però estem expectants a tots i no sabem que passarà", ha afegit.
Una altra de les solucions que s’està testant i provant és la sembra de l’arròs en sec, que es fa abans d’inundar els camps. Això evita que el caragol es mengi els brots d’arròs perquè quan el camp s’inunda i aquests devastadors mol·luscos apareixen, ja no arriben a la part alta de la planta i l’afectació és molt menor. "Va proliferant però la gent encara es resisteix a canviar de cultius i l’estratègia de la sembra. Passarà amb la plantada. D’un dia per a l’altre, es va iniciar la sembra directa i amb això pot passar mateix. Pot ser una solució bona per al cultiu i serà un manera d’apartar-se a la situació del caragol", ha reconegut Masià.