• Webs Municipals  

Inici Notícies El programa ’Ocell de foc’ de les Terres de l’Ebre, d’atenció a la salut mental dels joves, comença a caminar a Amposta

El programa ’Ocell de foc’ de les Terres de l’Ebre, d’atenció a la salut mental dels joves, comença a caminar a Amposta

Té per objectiu fomentar iniciatives que promoguin l’atenció de persones joves d’entre 16 i 30 anys, per assolir el seu benestar emocional. A les Terres de l’Ebre s’ha posat en funcionament de la mà de Fundació Gentis, Atzavara Arrels, Grup d’Espai Blanquerna i Cooperativa Terram

publicat el 23/03/2023

El programa ’Ocell de foc’ de les Terres de l’Ebre, d’atenció a la salut mental dels joves, comença a caminar a Amposta



Oferir atenció a joves, especialment als que presenten problemàtiques de malestar emocional, per millorar la seva autonomia personal i facilitar la construcció d’una vida independent. Aquest és l’objectiu del programa ’Ocell de foc’, finançat pel Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, i que a les Terres de l’Ebre es posarà en funcionament de la mà de Fundació Gentis, Atzavara Arrels, Grup d’Espai Blanquerna i Cooperativa Terram.

Dimecres 22 al matí s’ha presentat el programa en el marc del Fòrum Jove de les Terres de l’Ebre en un acte que ha comptat amb la presència de la subdirectora general de Treball en la Diversitat i el Tercer Sector, Isabel Garcia, l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, la regidora de Joventut, Carla Bonfill, i la tècnica de Gentis, Neus Sabater, tècnica de Fundació Gentis i membres de l’equip tècnic del programa.

El programa té l’objectiu de fomentar iniciatives que promoguin l’atenció a persones joves d’entre 16 i 30 anys, especialment aquelles amb problemes de salut mental, per assolir el seu benestar emocional, una millora de la qualitat de vida i assolir la seva inserció laboral o la recuperació del seu itinerari formatiu.

Es desenvoluparà per tot el país amb un pressupost de 9,9 milions d’euros, amb la voluntat d’arribar anualment a 20.000 joves, 3.000 dels quals amb problemes de salut mental o malestar emocional. A Terres de l’Ebre s’espera arribar a un mínim de 700 joves al llarg dels dos anys de programa.

Accions i serveis proposats

1.- Servei d’informació, de prevenció i de lluita en contra de l’estigma de la salut mental i l’abandonament educatiu a la comunitat propera.

  1. Donar visibilitat al servei a la ciutadania i entre les persones joves.
  2. Formar i acompanyar els professionals de les entitats i dels serveis que atenen persones joves o estan constituïts per persones joves.
  3. Donar visibilitat a la problemàtica de la salut mental entre les persones joves i a les possibilitats d’atenció i millora d’aquesta salut.
  4. Fomentar la participació ciutadana en la lluita contra l’estigma.
  5. Elaborar material específic sobre prevenció i lluita contra l’estigma i sobre salut mental.
  6. Fer activitats adreçades a les persones de sensibilització i foment del respecte, per trencar estereotips preconcebuts i per lluitar contra les desigualtats de gènere.

2.- Servei d’Atenció Grupal al col·lectiu de persones joves. Té l’objectiu de generar espais de trobada de joves, aprofitant els recursos existents al territori, per compartir experiències.

  1. Fomentar l’establiment de relacions positives, de suport i empoderament entre les persones joves.
  2. Col·laborar i treballar amb les entitats que atenen les persones joves des dels àmbits de l’esport, la cultura, el lleure, entre altres, per detectar la problemàtica de salut mental, atendre-la i informar-ne les persones joves.
  3. Fomentar l’autoorganització col·lectiva de les persones joves, orientada a la seva participació i implicació en la comunitat.

3.- Servei Niu de Projectes i d’Iniciatives Juvenils. Té l’objectiu de crear un espai obert i inspirador de treball per concretar projectes prelaborals, semilaborals o primeres experiències laborals o d’emprenedoria, a través de les Cooperatives Juvenils de Serveis (CJS).

  1. Activitats de formació i d’aprenentatge.
  2. Suport a les iniciatives juvenils, perquè s’estructurin i es consolidin a través del disseny de projectes.
  3. Organització de tallers pràctics.
  4. Creació d’una borsa de cooperatives i d’empreses mentores del territori.

4.- Servei d’Assessorament a les Persones Joves.

  1. Acompanyament a les persones joves en l’elaboració i el desenvolupament del seu itinerari de vida independent i del seu itinerari laboral, i acompanyament per al retorn al sistema educatiu.
  2. Derivació cap als recursos públics existents: programes de formació, de garantia juvenil, de transició al món laboral o a l’educació postobligatòria.
  3. Coordinació amb els serveis especialitzats de salut, educació i serveis socials.

5.- Punt de trobada del nucli ’Ocell de foc’.

Amb l’objectiu de constituir un espai físic que ha d’esdevenir un punt de trobada, d’informació i de referència per als diferents públics objectiu del programa. És voluntat del dispositiu enxarxar les accions proposades amb recursos ja existents al territori, com els serveis que ofereix Fundació Gentis al Montsià o l’Oficina Jove del Baix Ebre que gestiona Grup d’Esplai Blanquerna, la resta d’oficines joves del territori i les properes que es desplegaran a les comarques de Ribera d’Ebre i Terra Alta.




AMPOSTA RÀDIO (Ajuntament d´Amposta) · Carrer Palau i Quer (caselles Mercat) · 43870 AMPOSTA · 977 70 21 44 · | radio@amposta.cat
Contacte | Avís legal | Política de privacitat | Accessibilitat | Política de cookies

RSS de les notíciesRSS de les notícies