Inici Notícies La mar comença aquí’ o com conscienciar els escolars del delta de l’Ebre sobre l’origen de l’allau de brossa marina
El parc natural del delta de l’Ebre posa en marxa una campanya per difondre i sensibilitzar de l’abast del problema
publicat el 21/03/2025
- Unes plaques rodones metàl·liques enganxades al costat dels embornals dels carrers recorden que és aquest, precisament, el punt per on moltes deixalles i residus urbans acaben al mar i el contaminen greument. Així és visualitza a l’espai públic la iniciativa ’La mar comença aquí’, que el parc natural del delta de l’Ebre ha iniciat en escoles i instituts dels municipis que formen part de l’espai natural. Volen conscienciar, sobretot als més joves, que els inodors o els col·lectors d’aigües pluvials no es poden utilitzar com a papereres que aboquen, en última instància, a la costa i les platges. La iniciativa, que forma part de la campanya #perundeltanet, es traslladarà a diferents centres educatius del Delta.
Els alumnes de quart d’ESO de l’institut escola Agustí Barberà d’Amposta han participat aquest dijous a la tarda en l’acció. Després d’una sessió formativa han educadors ambientals del parc natural, s’han encarregat ells mateixos d’enganxar, amb tornavisos i cargols, dues plaques en embornals del carrer just davant la porta del centre.
A les classes han començat a estudiar aquesta problemàtica com Objectius de Desenvolupament Sostenible i amb situacions d’aprenentatge sobre la gestió i el cicle de l’aigua, segons ha explicat la seva directora, Vicky Pons.
"Trobem ’flipant’ que algunes coses tardin a descomposar-se. Les llaunes poden durar com uns 600 anys. Ens sembla una bogeria. No pensàvem que serien tants", han explicat Aya i Nahia, dues de les estudiants que han participat en la campanya. Admeten que són temes força presents i se’n parla. "Però després ho llencen. S’ha tractat molt a classe, però molts per costum ho continuen fent", afegeixen.
Creuen que es tracta d’una qüestió de consciència individual, en la qual cadascú pot aportar el seu gra de sorra per contribuir a millorar l’entorn. "De consciència en tenen, ara de constància no. S’ha de treballar molt", insisteix la directora, tot remarcant la necessitat de treballar aquestes qüestions des dels primers cursos escolarls. "El problema és que a casa aquests hàbits tinguin continuïtat. És el que no tenim tant clar: hauríem d’educar les famílies o la societat en general", conclou.
El problema de les petites deixalles
Segons ha recordat el tècnic d’ús públic del parc natural del Delta, Xavier Abril, l’objectiu de la iniciativa és incidir sobre "les petites deixalles que generem", sigui a casa, amb l’ús dels inodors com a papereres, o els embornals de pluja on van a parar burilles, embolcalls d’aliments o ampolles de plàstic.
"Estem cansats de fer moltes campanyes -de neteja- al medi natural, les platges i als espais periurbans. Molta brossa prové pobles i ciutats. Ve a través del vent i la pluja, dels col·lectors. Hem creat unes plaquetes que posem a les escoles i diferents punts dels municipis per alertar que la mar comença als nostres peus, als nostre pobles", ha argumentat.
Al delta de l’Ebre, expliquen des del parc, el problema té una magnitud "considerable". "La meua brossa, el teu problema, i a la inversa", ha remarcat Abril, tot recordant que l’allau de residus que arriba al medi natural és un "reflex de la societat de consum" i del seu sistema de producció.
En les jornades de neteja, com les de diumenge passat, la immensa majoria de residus provenen de les activitats humanes i al voltant del 90% són plàstics d’un sol us. En el cas del Mediterrani, un mar tancat amb 200 milions de persones vivint a la seva costa, el problema s’agreuja especialment a l’estiu, quan la població es multiplica amb el turisme.
AMPOSTA RÀDIO (Ajuntament d´Amposta) · Carrer Palau i Quer (caselles Mercat) · 43870 AMPOSTA · 977 70 21 44 · | radio@amposta.cat
Contacte | Avís legal | Política de privacitat | Accessibilitat | Política de cookies