• Webs Municipals  

Inici Notícies Intensifiquen la lluita contra el caragol maçana al delta de l’Ebre per frenar l’expansió d’aquesta campanya

Intensifiquen la lluita contra el caragol maçana al delta de l’Ebre per frenar l’expansió d’aquesta campanya

La Comunitat de Regants de l’Esquerra instal·la nous sistemes i insta els pagesos a complir les mesures preventives

publicat el 13/06/2024

Intensifiquen la lluita contra el caragol maçana al delta de l’Ebre per frenar l’expansió d’aquesta campanya


- La nova expansió del caragol maçana experimentada enguany al delta de l’Ebre, especialment al marge esquerre, ha obligat els arrossaires a intensificar les mesures per evitar que la plaga acabi tornant a afectar la collita. La Comunitat de Regants de l’Esquerra treballa a corre-cuita en la instal·lació de dispositius a la xarxa de reg que evitin l’entrada dels caragols dels camps d’arròs a les sèquies, incrementant el risc d’infecció. També ha fet una crida als pagesos perquè compleixin les mesures preventives i facin el manteniment necessari. Les restriccions d’aigua per la sequera la campanya passada van portar els regants a prioritzar el manteniment del cultiu per sobre del control de la plaga, fet que ha facilitat que s’escampi de nou.

"O teníem aigua, o no fèiem arròs", certifica el tècnic encarregat del control de la plaga de la Comunitat de Regants de l’Esquerra, Salva Martí. Davant l’amenaça que l’hemidelta esquerre tanqués la passada campanya sense collita, fruit de les restriccions que van limitar a la meitat l’aigua disponible, els regants van optar per deixar en un segon pla la lluita contra el caragol que devora la planta de l’arròs en els estadis inicials de creixement. Una plaga que ha minvat collites i generat una despesa milionària en els tractaments per al seu control.

La prioritat de garantir el regadiu al major nombre de parcel·les possibles va conduir a la sectorització i la implementació de mesures per aprofitar al màxim la mancança de recurs, com el rebombeig de l’aigua dels arrossars a les sèquies. "Entre tot, el caragol s’ha escampat per tot. Tot el que podia haver als desguassos i als arrossars ha anat a parar a la i se va expandint si no se fa res", reconeix Martí. En altres paraules: allò que va servir per sobreviure a la sequera ha resultat contraproduent per contenir la plaga i, ara, cal treballar a fons per tenir-la sota un cert nivell de control, com havien aconseguit fa pocs anys enrere.

Enguany, sense haver ja de patir aquesta campanya per la disponibilitat d’aigua, els regants tornen a enfrontar-se a un dels seus pitjors maldecaps dels últims quinze anys: una nova reinfecció a gran escala del caragol maçana pels arrossars de l’hemidelta esquerre.

AMPOSTA RÀDIO (Ajuntament d´Amposta) · Carrer Palau i Quer (caselles Mercat) · 43870 AMPOSTA · 977 70 21 44 · | radio@amposta.cat
Contacte | Avís legal | Política de privacitat | Accessibilitat | Política de cookies

RSS de les notíciesRSS de les notícies