Inici Notícies Finalitzen les obres de les guardes de les basses del delta de l’Ebre per evitar l’entrada d’aigua del mar als arrossars
Acció Climàtica començarà les estructures de resguard de la badia dels Alfacs aquest mes de maig
publicat el 20/03/2024
Després de poc més d’un any de treballs amb maquinària, Acció Climàtica ha donat finalitzades les actuacions de construcció i recreixement de les guardes. Segons ha explicat el director territorial del Departament a les Terres de l’Ebre, Jesús Gómez, s’han intentat utilitzar els camins existents, elevant-los fins a 1,2 metres per sobre del nivell del mar. S’han aprofitat materials de les pròpies basses. Els cordons es naturalitzaran amb el creixement de vegetació, que els ajudarà a resistir l’erosió. En els trams on no existia vegetació s’han construït estructures de protecció amb troncs de xiprer. L’actuació ha costat 2,6 milions d’euros.
Amb les guardes circumval·lant les basses connectades al mar, la Generalitat confia poder frenar que l’increment del nivell de l’aigua salada acabi penetrant a l’interior dels arrossars, sigui per episodis de baixes pressions o per la futura crescuda prevista del nivell. Al costat de les guardes, s’ha habilitat una estructura de desguassos que ha de permetre evacuar l’aigua salada que es pugui filtrar per sota.
De fet, l’aportació d’aigua dolça de qualitat a les basses és un dels grans reptes a curt termini: Acció Climàtica preveu substituir les actuals comportes per bombes alimentades amb panells solars fotovoltaics per aconseguir-ho. Això suposarà que l’aigua de regadiu deixi d’arribar per gravetat i requerirà bombament per compensar no només la major quantitat d’aigua salada en superfície sinó la que es filtra pel subsol, la que més temen pagesos i pescadors. Així, paral·lelament, s’actuarà amb drenatges per frenar la salinització.
AMPOSTA RÀDIO (Ajuntament d´Amposta) · Carrer Palau i Quer (caselles Mercat) · 43870 AMPOSTA · 977 70 21 44 · | radio@amposta.cat
Contacte | Avís legal | Política de privacitat | Accessibilitat | Política de cookies