• Webs Municipals  

Inici Notícies Denuncien 170 casos de violència masclista a l’Ebre en el primer semestre de l’any, gairebé tants com en tot el 2021

Denuncien 170 casos de violència masclista a l’Ebre en el primer semestre de l’any, gairebé tants com en tot el 2021

Les víctimes són acompanyades per lletrats des del primer moment, un servei per evitar "la revictimització"

publicat el 25/11/2022

Denuncien 170 casos de violència masclista a l’Ebre en el primer semestre de l’any, gairebé tants com en tot el 2021

 - En el primer semestre d’enguany s’han denunciat 170 nous casos de violència masclista a les Terres de l’Ebre, gairebé els mateixos que durant tot el 2021 (198). Són les dades de l’àrea regional dels Mossos d’Esquadra que ha donat Mar Lleixà, directora dels serveis territorials d’Igualtat i Feminismes. Tot i que "no es pot afirmar" amb aquestes dades que hagi augmentat la violència contra les dones al territori, Lleixà ha remarcat que demostren "que la violència masclista existeix" i ha animat a denunciar i fer visibles tots els casos. Per millorar l’acompanyament de les víctimes i evitar "revictimitzar-les", des de final de 2021, les dones reben assessorament d’un advocat o advocada a la mateixa comissaria quan presenten la denúncia.

La directora territorial d’Igualtat i Feminismes, Mar Lleixà, ha recordat que el nombre de denúncies per violència masclista sempre representa "un percentatge petit" dels casos que existeixen i que "surt a la llum només la punta de l’iceberg". Lleixà ha reconegut que per ajudar les víctimes i trencar silencis, s’ha de facilitar que "se sentin molt ben acompanyades" i oferir tots els serveis possibles, com és el nou assessorament lletrat del qual disposen les denunciants quan es presenten a comissaria. "Com a societat evolucionada necessitem que tots els casos de violències surtin i estem tots interpel·lats per acompanyar-les i fer front a la situació", ha reclamat.

La cap d’Igualtat i Feministes a les Terres de l’Ebre ha recordat que les dades d’assassinats masclistes al país "són colpidores" i que cal actuar. Són 10 feminicidis enguany, dels quals només tres víctimes havien presentat denúncia prèvia, i 111 dones assassinades en l’última dècada. "No podem esperar més", ha reivindicat Mar Lleixà.

Commemoració institucional del 25N a Amposta

Amposta ha acollit la commemoració institucional del 25N al territori, aquest dijous, i també la jornada sobre els ’Reptes de l’abordatge de les violències masclistes digitals’ que es desenvolupa en diversos punts de Catalunya amb motiu de la commemoració del Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones. La directora ebrenca ha destacat "l’alt participació" que ha tingut la trobada, on professionals dels serveis de la xarxa d’atenció a les Terres de l’Ebre i professionals dels equips de coordinació han compartit coneixements i han fet aportacions per millorar tots aquests circuits.

Com ha detallat Rubén Sánchez, subdirector de Prevenció i sensibilització del departament, la jornada respon "a la necessitat pedagògica de transmetre la Llei 17/2020 i fer participativa la nova estratègia nacional de prevenció de les violències masclistes que veurà la llum al mes de març del 2023.

Mar Lleixà també ha destacat que el Govern fa una aposta per "reforçar i consolidar" la xarxa d’atenció amb més finançament per als mecanismes de coordinació i cooperació que tenen els ens locals per treballar contra la violència de gènere. Els recursos dels serveis d’atenció urgent a les víctimes "es multipliquen per 2,5" i el dels SIAD (Servei d’informació i atenció a la dona) –porta d’entrada i detecció- "es multipliquen per 2,7". Lleixà també ha reclamat que la prevenció "ha de ser estructural". "Això va dels drets de les dones i dels drets de les persones i des de les Terres de l’Ebre també tenim moltes coses a dir i a fer", ha dit.

Finalment, l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, ha aprofitat per denunciar els insults que va patir la ministra Irene Montero aquest dimecres al Congrés i ha demanat a totes les forces polítiques, "de dretes i d’esquerres", que s’alineïn i s’allunyin de discursos i faltes de respectes, "en aquest cas, a dones atacades i menystingudes pel fet de ser dones". "El límit de la llibertat d’expressió és quan atempta contra el dret de les persones", ha dit. Tomàs ha reivindicat que cal "crear un marc mental i de treball sobre la ciutadania" per "conscienciar que tots i tots som iguals", i que s’ha de continuar treballant perquè "encara que la bretxa s’escurça, queda molt de camí perquè la igualtat sigui efectiva".

 

AMPOSTA RÀDIO (Ajuntament d´Amposta) · Carrer Palau i Quer (caselles Mercat) · 43870 AMPOSTA · 977 70 21 44 · | radio@amposta.cat
Contacte | Avís legal | Política de privacitat | Accessibilitat | Política de cookies

RSS de les notíciesRSS de les notícies