• Webs Municipals  

Inici Notícies Amposta impulsa "Espigola i alimenta" per combatre el malbaratament alimentari

Amposta impulsa "Espigola i alimenta" per combatre el malbaratament alimentari

El projecte conjunt amb la Fundació Espigoladors busca aprofitar els fruits de l’arbrat urbà per convertir-los en recursos alimentaris

publicat el 10/06/2025

Amposta impulsa "Espigola i alimenta" per combatre el malbaratament alimentari
L’Ajuntament d’Amposta ha posat en marxa el projecte "Espigola i alimenta", una iniciativa pionera per aprofitar els fruits dels arbres urbans i convertir-los en recursos alimentaris. L’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, destacava que "convertirem els fruits de prop de 200 arbres, principalment oliveres i garrofers que hi ha en terrenys municipals, en productes per a entitats i col·lectius vulnerables". L’alcalde afegia que "és una forma més per conscienciar sobre la importància no només de reduir els residus, sinó també d’aprofitar la poda i lluitar contra el malbaratament alimentari". El projecte, que es durà a terme de la mà de Fundació Espigoladors, s’emmarca dins d’una estratègia d’economia circular i compta amb el suport econòmic de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC).

La regidora de Medi Ambient, Núria Marco, explicava que "a través d’aquesta iniciativa, la poda de l’arbrat urbà serà més eficient i productiva, alhora que deixarà de ser considerada un residu per convertir-se en una oportunitat alimentària". A la tardor s’iniciaran les espigolades de garrofes i olives a diferents punts com Favaret, la Torre de Carrova, els voltants del cementiri o el parc dels Xiribecs, entre d’altres. Els fruits es transformaran en oli d’oliva i farina de garrofa a cooperatives agràries de les Terres de l’Ebre, mentre que els productes es destinaran principalment a entitats socials i s’utilitzaran en tallers de sensibilització per a escoles i ciutadania. D’altra banda, des de Fundació Espigoladors afegien que en una segona fase s’estudiarà també poder collir altres fruits com figues, magranes o ametlles. El projecte té un cost previst de 39.264,54 euros per a dos anys, dels quals l’ARC subvenciona un 74%. A més, amb aquesta subvenció l’Ajuntament elaborarà un Pla Local de Prevenció de Residus, alineat amb els objectius de sostenibilitat i sobirania alimentària del municipi.

El projecte, que compta amb el suport de l’Era – Comunalitat Urbana i l’Ateneu Cooperatiu, contempla també diverses activitats educatives i col·laboracions amb el teixit local i educatiu com l’Escola Agrària d’Amposta o l’Institut Montsià. De fet, amb ells s’hi duran a terme no només espigolades, sinó també tallers familiars i per promoure hàbits de consum sostenibles i receptes d’aprofitament entre la ciutadania.

Amb la seva adhesió a la xarxa Urban(Eat)a, Amposta s’incorpora a una comunitat de ciutats compromeses amb la lluita contra el malbaratament alimentari i la promoció de viles comestibles i sostenibles.

AMPOSTA RÀDIO (Ajuntament d´Amposta) · Carrer Palau i Quer (caselles Mercat) · 43870 AMPOSTA · 977 70 21 44 · | radio@amposta.cat
Contacte | Avís legal | Política de privacitat | Accessibilitat | Política de cookies

RSS de les notíciesRSS de les notícies