Inici Notícies Acció Climàtica acorda amb els sectors implicats el traçat de la guarda de protecció del Fangar
publicat el 20/10/2023
El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha definit el traçat de la guarda de protecció del Fangar, que s’inscriu dins de les actuacions previstes en el marc de l’Estratègia Delta per donar resposta a la necessitat d’adaptació i mitigació d’aquesta zona davant dels efectes de la crisi ambiental.
El traçat ha estat acordat conjuntament amb la Comunitat de Regants de l’Esquerra, el Parc Natural del Delta de l’Ebre, els ajuntaments de l’Ampolla i Deltebre i els veïns de les terres d’arrossars properes.
Per definir el traçat, d’uns 14 quilòmetres de longitud, s’han tingut en compte aspectes com la conservació de la xarxa Natura 2000 o la millora de la capacitat de desguàs dels camps adjacents, entre d’altres. El traçat proposat discorre, de manera prioritària, per camins ja existents que s’ampliaran, es reforçaran i s’incrementaran de cota fins a 1,2 metres per damunt el nivell del mar. Així mateix, en algunes zones on el camí és inexistent, es planteja convertir les petites guardes actuals en una única guarda més reforçada i accessible per als veïns.
Aquesta actuació de reforçament de les guardes s’emmarca dins l’estratègia de solucions basades en la natura, emprant com a material els propis de la zona o externs amb molt poc impacte, i buscant la màxima integració paisatgística en aquest entorn natural protegit. En cap cas, no es construiran esculleres de pedra o camins pavimentats.
Pel que fa a la zona de la bassa de les Olles, el traçat transcorreria per la part del darrere d’aquest espai natural protegit fins a enllaçar amb l’estació de bombament situada a l’entrada de la bassa.
La guarda del Fangar té com a objectiu actuar de barrera de contenció davant la pujada del mar i evitar l’entrada d’aigua marina terra endins i la salinització dels camps d’arròs.
El traçat acordat, que ocupa parcialment espais de la zona maritimoterrestre de la costa deltaica, es presentarà formalment a la Comissió Bipartida del Delta de l’Ebre formada pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic per a la seva aprovació. Un cop superat aquest tràmit, l’any vinent es podria iniciar la licitació del projecte executiu i l’estudi d’impacte ambiental corresponent.
Actualment, ja s’estan executant els treballs de reforç de les guardes de protecció de les basses del delta de l’Ebre i en breu es licitaran les obres per construir una guarda de protecció al llarg de la badia dels Alfacs. Així mateix, també s’ha iniciat el procés de licitació per al desenvolupament del projecte tècnic que ha de definir les actuacions necessàries per reforçar el front litoral del delta de l’Ebre, i la gestió de sorres i la restauració dels ecosistemes costaners dunars. També es treballa intensament per fer possible l’execució de la prova pilot per mobilitzar 100.000 tones de sediments del pantà de Riba-roja.
L’Estratègia Delta, impulsada pel Govern de la Generalitat, preveu una inversió de gairebé 120 milions d’euros fins a l’any 2032 en actuacions per donar resposta a la necessitat d’adaptació i mitigació del delta de l’Ebre davant dels efectes de la crisi ambiental mitjançant accions per revertir la subsidència, la regressió i la pèrdua d’hàbitats.
AMPOSTA RÀDIO (Ajuntament d´Amposta) · Carrer Palau i Quer (caselles Mercat) · 43870 AMPOSTA · 977 70 21 44 · | radio@amposta.cat
Contacte | Avís legal | Política de privacitat | Accessibilitat | Política de cookies