• Webs Municipals  

Inici Notícies 13a MOSTRA INTERNACIONAL DE CINEMA ETNOGRÀFIC DE CATALUNYA 2023, I EXPOSICIÓ "LA MORT CANVIA LA VIDA", AL MUSEU DE LES TERRES DE L’EBRE

13a MOSTRA INTERNACIONAL DE CINEMA ETNOGRÀFIC DE CATALUNYA 2023, I EXPOSICIÓ "LA MORT CANVIA LA VIDA", AL MUSEU DE LES TERRES DE L’EBRE

Dates de l’exposició: 10 de novembre al 3 de desembre de 2023.

publicat el 08/11/2023

13a MOSTRA INTERNACIONAL DE CINEMA ETNOGRÀFIC DE CATALUNYA 2023, I EXPOSICIÓ "LA MORT CANVIA LA VIDA", AL MUSEU DE LES TERRES DE L’EBRE


La mostra, organitzada arreu de Catalunya, inclou des de la seva primera edició, produccions audiovisuals relacionades amb la recerca i el patrimoni etnològic en general que combina filmacions professionals i amateurs antigues amb documentals i pel·lícules de ficció, sota el denominador comú de ser, d’una manera o altra, testimonis de formes de vida, passades i actuals, que es donen en la nostra societat. 

L’edició del 2023 està dedicada a una temàtica monogràfica: Mort i espiritualitats.

En un món aparentment dominat pel materialisme, l’espiritualitat continua ben present en el dia a dia de moltes persones. Afecta a la nostra vida quotidiana i sovint és determinant en moltes decisions, tant a nivell individual com col·lectiu. En la societat occidental, lluny de decréixer, en els darrers temps ha mutat en múltiples formes a partir de la tradició pròpia i d’aportacions foranies. La mort, per la seva part, és tal vegada el fenomen natural que més ha estimulat la imaginació dels humans amb l’objectiu de donar-li una resposta transcendent. Mort i espiritualitat són companyes d’un viatge complex, enigmàtic i estimulant que la filmografia etnogràfica s’ha encarregat de recollir amb múltiples exemples.

El Museu de les Terres de l’Ebre projectarà tres documentals i un audiovisual etnogràfics, acompanyats d’una exposició temporal, de producció pròpia.

L’exposició, titulada "La mort canvia la vida", dona a conèixer els nombrosos objectes etnogràfics que conserva el fons del Museu, directament relacionats amb la mort i el dol, entre finals del segle XIX i la meitat del segle XX. S’exposaran acompanyats de fotografies i textos explicatius, que els situen en els seus contextos cronològics, i també desvetllen les creences i temàtiques que simbolitzen. Alguns d’aquest béns funeraris són encara vigents, mentre que altres han perdut la seva funcionalitat, és a dir, el seu ús.

Els documentals i audiovisual són els següents:

Títol: "Litoral".

Director: Juanjo Rueda, 2019, 20 min.

Sinopsi: Narra la història del poble de La Cala del Moral (Màlaga) a través de la conversa que el director té amb la seva àvia Ana, vídua i octogenària, que fa balanç de la seva vida. Records i anècdotes van composant un mosaic de tessel·les plenes de tendresa i nostàlgia, tot rememorant, des de la seva absència, l’altre gran protagonista: el Abuelo Juan.


Títol: "Corrosió".

Director: Marc Roca Vives, 2013, 25 min.

Sinopsi: Conté l’entrevista de caràcter etnogràfic del director al seu avi Lluís. La mort no pot entendre’s sense la vida i si aquesta és llarga significa haver d’afrontar la pèrdua d’éssers estimats, les absències, i fer balanç de la nostra existència i afrontar la nostra pròpia mort. L’avi parla en primer pla, amb la mirada vidriosa, profunda, de manera colpidora.


Títol: "In Memoriam".

Director: Alejandro Fernández Monján, 2011, 27 min.

Sinopsi: Gira entorn dels familiars de les víctimes del terratrèmol d’Aquila (Itàlia): un pare de dol per la pèrdua d’un fill i milers d’usuaris escampats pel món que recorden els seus éssers estimats absents. Totes aquestes persones comparteixen una mateixa experiència: que en el món 2.0 es pot recordar a qui ja no hi és amb un sol click.


Títol: "Va de dol".

Directora: Montse Parrot Magriñá, octubre 2023, 3 min.

Sinopsi: audiovisual que, amb un únic personatge, i a través de fotografies i imatges mòbils realitzades al cementiri Municipal d’Amposta, proposa una reflexió entorn de les emocions doloroses sorgides en la vivència del dol per viduïtat, i com aquestes es viuen en primera persona, de la mateixa manera avui que durant les primeres dècades del segle XX.

AMPOSTA RÀDIO (Ajuntament d´Amposta) · Carrer Palau i Quer (caselles Mercat) · 43870 AMPOSTA · 977 70 21 44 · | radio@amposta.cat
Contacte | Avís legal | Política de privacitat | Accessibilitat | Política de cookies

RSS de les notíciesRSS de les notícies